11 February 2006

Paella (kusjuures ikka hääldage paeijja)

Eile oli kliinikus pisike pidu stiilis '40-'50. Tore oli. Ja kõlab uskumatuna, et Hedi ja Sigrid orgunnisid kogu söögi-joogipoolise paariteistkümnele inimesele 1000 eeguga. Ja ülegi jäi (jah, loomulikult ainult sööki :P).
Aga peale neljatunnist ööund, Tallinnasse vuramist ning siin asjatamist sai ikkagi võetud viimased jõuvarud kokku ning mindud Anta-Kristi-Annemari juurde kokkama. Kuna Kristi-Annemari nutritsionaalsed võimalused meditsiinilistel kaalutlustel piiritletud, siis kujunes nii, et Antaga kokkasime ja Antaga ka sõime.
Projektiks paella. Ja vajalike juppide soetamine Prismast on raske kuid peaaegu võimalik.
Vajalikud jupid - 2 sortsu oliiviõli, sibul, küüslauk, pool kaunpipart, riisi, ca 2-kordne kogus vett, 1 safran, paar kanapuljongikuubikut (okok, usinad vast keedaksid päris puljongi), rammus raks broilerit (meil oli filee, aga tegel't vast võiks ka mingi punasem jupp olla), aeduba, paprika, purk rannakarpe, merevähi varuosi (mille kaubanduslike olude sunnil asendasime paki mereandide segu ning sünteetilise krabiga), sidrunit ja krevette.
Protsess: Õli potis kuumaks, selles sibul, küüslauk ja pipar klaasjaks; riis neile järgi (ja huvitava mõttena lasin esmalt riisi õlis krabedaks) ning vesi peale, puljong ja safran sisse ning keema (ca veerand tundi). Pannil teises õlisortsus kana servast pruuniks ja siis riisile järgi visata. Sekka veel oad ning 4-5 min keeda lasta. Siis paprika - ja teadagi - nagu meeldib, kas krõbedaks jättes või pehmeks hauduma. Mereannid takkatraavi ning kogu krempel veel korralikult kuumaks. Kraam kaussi ning kaunistuseks krevetid ning sidrunisektorid.
Ja väike salanipp poti valikul - pott olgu võimalikult suur, siis parem korralikult segada. Usun, et kui veidi väiksem kogus teha, siis ka wokipann suurepäraselt sobiks.
Head isu ja head und (sedakorda tuli sedapalju hea, et sai end nii silmini taas kord täidetud).

1 comment:

Anonymous said...

Arrriba, el toro, don juan !!! Toit oli maitsev, küllaldane ja piisavalt vürtsikas.