27 February 2010

Leib. Must leib.

[Päris juhise leiad altpoolt. Esimene ots kirjeldab minu esimest leivategu]

Alustad leivategu õhtul kell kuus. Segad juuretise käesooja veega ning lisad jahu nii, et saaks hapukoorjas mass. Paned sooja kohta kerkima, kaetuna märja rätikuga. Arvestad, et jätkad protsessi hommikul. Igaks juhuks vaatad enne magamaminekut kella 11 ajal ja leiad, et suur osa taignast on juba roninud radika vahele ja seinale. Vihastad. Otsustad hakata siiski edasi tegema võideldes unega. Segad taignale juurde soola, tumeda suhkru, suhkrusiirupi ning jahu sedapalju kui mahub. Võtad uue juuretise ära ning paned selle külmikusse. Taigna paned võiga määrit vormidesse ning uuesti sooja kohta kaetuna kerkima. Tunni pärast otsustad, et ei jaksa pikemalt oodata ning teed radikaalkergitust elik paned vormid külma ahju ja ahju soojenema. Kui ahi on jõudnud soojeneda pisut pealt 100 kraadini, otsustad, et ikkagi uni saab võitu ning vaja jätkata hommikul. Võtad vormid ahjust, asetad külmkappi. Hommikul jätkad - võtad vormid külmikust ning avastad, et kõrvale pandud juuretis on oma karbist jalga lasknud (alguses oli umbes 1/3 karbist täidetud). Asetad vormid kuuma ahju ja jätkad protsessi nii nagu algselt plaanitud. Roogid külmiku puhtaks ning raputad ka radika vahelt suurema osa sinna kuivanud juuretisest välja.

Aga tegelikult peaks käima nii:
Tainas: Võtad juuretise ja segad selle 1,4 l käesooja veega, lisad jahu niipalju, et saaks hapukoore taoline mass. Seejärel paned kuhugi sooja kohta, kus ei oleks tuuletõmbust ning katad niiske rätikuga. Hapneb soojas kohas 12-20 tundi. Peale hapnemist lisada 6 tl soola, 200 g tumedat suhkrut, 10-15 cl linnaseekstrakti ning jahu nii kaua kuni jõuad tainast segada (Bosh MUM taas hea sõnaga meenutatud). Kui kõik kokku segatud, võtad juuretise.
Küpsetamine: Vormid määrida võiga, vormidesse panna tainast umbes veerandi ulatuses. Seejärel taas sooja kohta 2-4 tunniks kerkima.
Esmalt küpsetada ahjus 200-210 kraadi juures 15-20 min, siis 200 kraadi juures 40 min, siis 180 kraadi juures 10 min. Kui kasutad elektriahju, siis panna sinna ka veekauss.
Kui leib valmis, võta vormist välja ja pane märjale rätikule ning kata märja rätikuga.
+ või + kilu + pitsike viina ja ongi lõunasöök olemas :) Head isu!

No comments: