17 November 2009

Väike prantsuse tüdruk ja taevalik rasv Gorebelli köögis

Sai siis taaskord üks väike Tallinna tripp visatud. Ega seal Tallinnas suurt midagi toredat polegi, aga nende väheste toredate asjade hulgas on näiteks Gorebelli köök, kus varemgi hullamas käidud. Sedakorda oli teemaks Portugal, kuivõrd septembris sai nimetatud riigist üks portvein kaasa haaratud. Et portvein üksinda ei kurvastaks, tuli talle kaaslaseks tekitada midagi portugalipärast. Ja kindlasti on seda Francesinha (tõlkes: väike prantsuse tüdruk). On's see kiirsöök või mitte, on igaühe enda otsustada. Retsept pole keeruline ning sisuliselt on tegu "jäätmekäitlustoiduga". Suurim saladus on Molho elik soust, mille kohta kindlasti oskab iga portugallane ütelda, et vaid tema vanaema teeb seda ainuõigesti.
Kuna ma ei olnud teadlik, milliseid "jäätmeid" Gorebelli külmkapist leida võib, võtsin kõik vajaliku poest.
Tegu iseenesest lihtne:
Saiaviilude (antud juhul röstisin kihtideks lõigatud Ciabattat) vahele tuleb panna vorsti, sinki, liha (siinkohal veise piprasink, röövliribilt kraabitud liha, suitsuvorstikesed) ning katta kõik juustuga.

Seejärel valmistada Molho. Koostisosade nimekiri tundub pehmelt öeldes eee.... huvitav. Kokkusegamise käigus toimub ka midagi eee.... ootamatut (keemiaga kokku puutunud kujutavad ilmselt ette, millest jutt käib, ülejäänutele väike üllatus). Koostisosad:

1 spl küpsetuspulbrit
1 dl piima
1 õlu (ma kasutasin 0,3 l Morettit)
1 sorts (umbes väike klaas) portveini või brändit
1 spl margariini
2 loorberilehte
2 spl tomatipastat
piri-piri või tšilli vastavalt maitsele
1 lihapuljongikuubik

Kogu kraam potti ning keeta sobivalt paksuks (jättes piisavalt vedelaks - eks igaüks võib ise katsetada, mida see tähendab).

Ahi 170-180 kraadi peale, juustuga kaetud saiad sügavapõhjalistesse ahjukindlatesse taldrikutesse, Molho peale ning küpsetada nii kaua, et valmis saab.

Ning midagi magusatki peab ju ühes kaunis päevas olema. Ja veel parem, kui selle tegemine on lihtne.

Touchinho Do Ceu - Jumalik rasv (Rasv pidi nimetuses olema vanast ajast, kui selle retseptis kasutati tegelikult rasva. Kindlasti ei saa see maius paksuks ajada, sest kaloreid seal ju praktiliselt pole.)

300 g suhkrut
100 g vett

Keeda siirup piisavalt paksuks nii, et hakkab lusika külge venivalt kinni jääma.
Lase siirupil pisut jahtuda (jee ma lasin) ning sega sellesse

200 g värskelt jahvatatud mandleid
3 munakollast

Keeda aeglaselt tulel veel pisut paksemaks (siinkohal võib soovija lisada ka pisut kardemoni) ning kalla kraam rasvatatud koogivormi. Koogivorm 170 kraadisesse ahju 45 minutit. Lase jahtuda. Naudi.


Ja suured tänud Goretexile kenade piltide eest! Teretulemast minu kööki järgmisel korral šušit tegema!

No comments: