18 March 2007

Pähkli-, sidruni- ja aprikoosi-mandlikoogid. Ja muidugi Suave.

Nii, vahepeal taas pikalt aega edasi kerinud ning ilmselt selle lehe maias vaataja mõelda jõudnud, et ma köögis möllamise maha jätnud. Tegelikult pole asi sugugi nii hull - lihtsalt vahepeal pole olnud mahti-jaksu siia kirjutada. Ja fotokaski oli tühi ja akulaadija töö juures. Ja ma külman'd ja kärss kärnas kah veel pealekauba.
Nüüd siis aga vanu võlgu likvideerima. Esimesed kaks kooki said sepistatud selleks okasiooniks kui tööjuurerahvaga sai suusatamas käidud. Ehk teisisõnu Kalmer käskis. No okok, ei käskinud vaid palus tungivalt. Aga ega ma talle seda palumiserõõmu pikalt pakkunudki. Nii saigi kohe kaks üllitist üllitatud.

Pähklikook:
200 g suhkrut
4 muna
200 g pähkleid
3 sl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 sidruni riivitud koor

Tegemine ülilihtne - suhkur ja muna vahtu, ülejäänud kraam juurde (loomulikult pähklid purustatuna) ning ahju 180 kraadi ja 50 minutit.

Sidrunikook:
4 muna
1 klaas suhkrut
200 g võid
2 sidruni mahl ja riivitud koor
törtsuke piima
300 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Munad suhkruga lahti-vahtu kloppida, lisada sulatatud või (no muidugi, arvake kas hakkasin sulatama või lasin lihtsalt miksriga sekka :P), sidrunimahl ja riivitud sidrunikoor. Jahu segada küpsetuspulbriga ning segada ettevaatlikult taignale (maakeeli - kalla lihtsalt jahu miksrisse juurde) ning asi määritud koogivormi ning 200 kraadisesse ahju kuni kuldpruuniks saamiseni. Ilmselt 30-40 minutit, aga kella ma tõesti unustasin vaadata. Kiire oli kah juba suusatama minekuga ja seetõttu ilmselt ahjugi pisut kuumemaks panin. Aga iseenesest suhteliselt lollikindel kook, mis lihtsalt välja tuleb.

Võimalik, et eelmised koogid söödi kiiresti ja isukalt ära seetõttu, et olime suusatamas ning energiakulu keskmisest suurem. Võis siis ka sellepärast, et nad enam-vähem head said.

Ja siis tuli naistepäev. Oli stendile ilmunud teave selle kohta, et naised on meie töö juures 4,6-kordses ülekaalus ja nõuavad pidu. Minu visuaalse ekspertiisi tulemusel võin kindlalt väita, et see ülekaal on ainult arvuline, sest näiteks Kalmeri, Kavaku ja minu ülekaaluga võistlejat ei ole neist õigupoolest kellestki. Aga mine tea, äkki võrdlesid hoopis Uve ja Raineriga.
Igatahes meeste 4,6-kordse alakaalu kompenseerimiseks tegin üritusele kaasa kaks kooki. Üks oli mu salarelv Napoleonikoogi näol ning teiseks sai tehtud Suave-kook. Suave võiks inglise keelde tõlkida "smooth". Eesti keeles sobivat vastet ei oska kohe peakkudagi. Äkki "mahe", aga mõrushokolaadiga tehtud kooki see sõna ju kõige paremini ei ilmesta. Kui mõni lingvist juhtub seda rida siin lugema ning tahaks pakkuda mõnd sõna, siis on nad teretulnud seda tegema. Eriti kui sepistavad selle koogi ise valmis ja maitsmise tulemusel leiavad sobiliku sõna.

Suave-kook:
3 õuna
100g sarapuupähklit
250 g tumedat shokolaadi
150 ml vahukoort
3 munakollast
1 spl maisitärklist
3 munavalget
50 g mett
tuhksuhkur
jahvatatud kaneel

Õunad ja pähklid tükkideks.
Vahukoor keema ning kalla tükeldatud šokolaadile.
Vahusta sekka munakollased ja tärklis (väldi tükke).
Lisa mesi munavalgetele ning vahusta.
Lisa väike kogus munavalgevahtu leigele kooresegule (alguses vispliga) seejärel ülejäänu segades.
Võia koogipann. Kalla sinna kooresegu, seejärel õunad-pähklid. Enne küpsetamist puuderda tuhksuhkru ja kaneeliga. Ahjus ca 25-30 min.
Jahuta maha ning eemalda vormist alles leigena.

Selle koogi juures peab arvestama, et tooreks jäämise ja kõrbema mineku vahel on vaid umbes 2 sekundit. Aga kui isegi läheb pisut kõrbema, siis pole hullu, kuna tegu ju tumeda shokolaadiga. Kui kõrbemaminek maha vaikida, siis vaid üksikud seda tähele panevad. Ülejäänud arvavad, et ongi sellise huvitava maitsega.

No comments: