2 January 2007

Aastavahetuse pidusöök


Kui tavaliselt ikka öeldakse, et aastavahetusel peab olema vähemalt seitse erinevat sööki ning millestki ei tohi puudust tulla, siis nii see sedakorda meil ka oli. Algatuseks istusime Raineriga hetke internetis ning vaatasime erinevatelt retseptilehtedelt mõningase kuhja retsepte, mis võiksid sobida aastavahetusele, seejärel tegime shopinglisti valmis ja siis poodi. Shopinglisti, muide, on hea teha excelis, kuna olles sisestanud iga retsepti koostisosad ühte veergu saamegi selle veeru tähestikulise sorteerimise järgi kena poenimekirja, milles erinevates retseptides korduvad toiduained on kenasti üksteise järel ilma, et oleks ohtu mõnda asja ülearu osta.
Kuna pidusöök tuli vägagi külluslik (mis tegelikult tähendab, et me isegi kõike plaanitut valmis ei teinudki), siis ei hakka vast siinkohal igast toidust detailselt eraldi rääkima, kuid eriliselt tahaks ära mainida Raineri sepistatud sealiha, ning huvitavate kogemustena isetehtud pelmeenid (mille söömiseni, tõsi küll, jõudsime alles hommikul) ja pliinid sibula ja kalamarjaga.
Retseptid aga on siin:
1. Pelmeen
Valmistusained
TAIGEN:2 kl jahu1 muna3/4 kl vettnoaotsatäis soolaTÄIDIS:180 g pehmet loomaliha180 g sealiha120 g pehmet lambaliha50 g võid2 g muskaatpähklit2-3 sl rõõska koort1-2 mugulsibulatsoolamusta pipart
Valmistusviis
1. Sõelu jahu lauale ja moodusta jahust koonus. Tee käega koonuse otsa lohk, kuhu lisa vesi ja pool muna. Muna võid enne lahti kloppida, et oleks lihtsam poolitada.2. Sõtku kätega taigen ja jäta 20-30 min seisma. Kata taigen rätikuga, et see ei kuivaks.3. Aja lihad koos või ja muskaatpähkliga kaks korda läbi hakklihamasina, lisa sool, pipar ja koor ning peeneks hakitud sibul. Sega kõik hoolikalt läbi.4. Vooli taignast u 3 cm läbimõõduga vorstike ja lõika sellest 2,5 cm jupid. Rulli taignajupid õhukeseks ümmarguseks taignaleheks, tõsta peale 1 tl täidist. Kinnita jahu abil taigna servad nii, et alguses moodusta poolkuu kujulised pelmeenid. Kui servad on hästi kinnitatud siis ühenda omavahel poolkuu otsad nii, et üles poole jääb pelmeeni paksem, täidisega osa.5. Kui kõik pelmeenid on valmis siis tõsta need kohe jahuga ülepuistatud aluse peale ja määri järgijäänud munaga. Kui soovid võid nad seejärel sügavkülma panna.6. Pelmeene keeda soolakas vees kuhu võid maitse järgi lisada musta terapipart. Võid valmistada pelmeene ka auru peal.

2. Baklažaanirullid
Valmistusained
2 baklažaanisoola2 sl toiduõli150 g viiludeks lõigatud sinki1 punt basiilikut200 g (mozzarella) juustu1 sibul1 sl õli1 prk purustatud tomateid omas mahlas (u. 400 g)1 sl tomatipüreed½ tl suhkrutveidi cayenne- või chillipipart
Valmistusviis
1. Pese baklažaanid. Lõika need pikuti umbes 1 cm paksusteks viiludeks.2. Laota baklažaaniviilud võipaberile või lauale. Riputa neile soola ja lase umbes 20 minutit seista. Kuivata viilud majapidamispaberiga.3. Kuumuta pannil õli. Prae baklažaaniviile kummaltki poolt umbes 2-3 minutit. Tõsta need majapidamispaberile.4. Aseta igale baklažaaniviilule singiviil ja leht basiilikut. Keera rulli.5. Lõika juust viiludeks. Kinnita juustuviilud hambaorgiga rullidele.6. Koori ja haki sibul.7. Küpseta sibul õlis, aga ära pruunista. Lisa purustatud tomatid omas mahlas ja tomatipüree. Keeda kastet umbes 15 minutit.8. Maitsesta kaste suhkru ja cayenne pipraga.9. Kalla kaste sügavamale vaagnale. Tõsta baklažaanirullid kastmesse. Kaunista basiilikuga.Hüva nõu:Baklažaanid võib asendada suvikõrvitsaga.
3. grillitud tortillad
Valmistusained
8 tortillat4 sl pestot100 g mozzarella juustu8 päikesekuivatatud tomatit
Valmistusviis
1. Haki juust kuubikuteks ja lõika tomatid väiksemateks tükkideks.2. Sega pesto, juust ja tomatid. Määri segu neljale tortillale laiali.3. Tõsta peale teine tortilla ja grilli 5 minutit.4. Lõika noaga seibideks ja serveeri.

4. Lavaširullid
Valmistusained
1 lavash1 tops (150 g) sulatatud juustu Merevaikvärsket kurkitomatitsinki (vorsti)salatilehti
Valmistusviis
Määri lavash sulatatud juustuga. Kata salatilehtedega, kurgi-, tomati-, singi- või vorstiviiludega. Keera tihedalt rulli. Lase jahedas seista umbes 30 minutit.Lõika terava noaga viiludeks ja serveeri.
5. Lõhe-toorjuustu suupisted
Valmistusained
külmsuitsu lõhe fileed (1 pakk Marwel)klassikalist toorjuustu (1 pakk Exquisa)1 kuldne röstsai1 sidrunrohelise salati lehti
Valmistusviis
Rösti sai ja lõika kaheks kolmnurgaks. Peale määri toorjuustu. Pane saiale salatileht. Nüüd lisa lõhefilee jakõige peale pool viilu (hästi õhuke) sidrunit.

6. Pliinid
Valmistusained
25 g pärmi (1/2 pakki)5 dl piima2 munakollast2 dl tatrajahu2 dl nisujahu1/2 tl soola3 sl hapukoort2 munavalgetPRAADIMISEKS:võid või margariiniSERVEERIMINE:u. 250 g kalamarja1 hakitud sibul1 hakitud punane sibul2 dl creme fraiched või hapukoort
Valmistusviis
1. Pane pärm kaussi.2. Soojenda piim (+37°C). Kalla natuke piima kaussi. Sega, kuni pärm on lahustunud.3. Lisa munakollased, mõlemad jahud, ülejäänud piim ja sool. Sega taigen ühtlaseks.4. Kata kauss kinni ja lase taignal kerkida toatemperatuuril umbes tund aega.5. Sega hapukoor taignasse. Klopi munavalged kõvaks vahuks ja sega ettevaatlikult tõstes taigna hulka.6. Kuumuta koogipannil veidi rasva. Tõsta pannile iga bliini jaoks 1,5 sl taignat.7. Kui bliin on kerkinud ja pind tahkunud, keera see ümber.8. Serveeri kohe. Lisandid pane väikestesse kaussidesse, nii saab igaüks valida endale meelepärased lisandid.Hüva nõu:Pidulikel õhtusöökidel pakutakse pliinidega õiget kaaviari. Tavaliselt kasutatakse lõhe-, siia-, rääbise- või lutsu marja.

7. Šampinjonid sinihallituse ja peekoniga
Valmistusained
4 suurt shampinjoni100 g sinihallitusjuustu4-6 viilu suitsupeekonit (sõltub seene ja singi viilu suurusest)
Valmistusviis
1. Puhasta seened ja eemalda varred.2. Täida seenekübarad juustuga ja keera peekon ümber.3. Paki seened fooliumisse ja grilli u. 5-10 minutit.Tõeline kaloripomm, kuid väga maitsev.
8. Teeforell
Valmistusained
400 g forelli (2-le inimesele) veidi musta puru teedveidi õli või võid1 sidrunsoolatillisidruni pipart või tavalist pipart võib ka ilma piprata
Valmistusviis
1. Kuumutada õli/või pannil.2. Õli sisse raputada musta tee puru (õrn kiht pannile)3. Maitsestada forell soola, tilli ja pipraga ja panna pannile.4. Samal ajal kui forell pruunistub pigistada forellile sidruni mahla.5. Teiselt poolt pruunistada ja maitsestada tiba soola ja pipraga. Praadides mitte panna kaant peale.6. Serveerida riisi või nuudlitega, soovi korral teha hapukoore kastet juurde.

HEAD UUT AASTAT!

No comments: