24 December 2008

Nigel jõul. Nigella šokolaadikook aka Kõõmane Neeger

Jooksin ükspäev poes kokku sõpradega, kellest siingi on juttu olnud. Nad uurisid, et miks pole ammu midagi postitanud, kas olen kokkamise alltogether maha jätnud. Tegelikult pole lihtsalt olnud jaksu kirjutada, tempo ikka kiire nagu tavaliselt. Või pole olnud inspiratsiooni.
Inspiratsioon tuleb erinevatest kohtadest ja emotsioonidest. Näiteks on olnud paremaid jõule. Ja kindlasti tuleb neid veel.
Aga nigelad jõulud saab ehk pisut paremaks šokolaadiga. Võimalik, et seepärast saigi valitud Nigella šokolaadikook. Tegelikult muidugi ka valikutel palju põhjuseid, mida alati oskagi lahti mõelda. Igatahes selline ta siis sedakorda sai (õigemini - loodetavasti saab, sest hetkel veedab kook just aega vesivannil). Retsepti võimalik leida mujaltki, aga laisk ehk ei viitsi hakata netis tuulama. Seega, soovijatele soovitus:
Põhi:
1 pakk purustatud küpsiseid (180g)
50 g võid
1 spl kakaod
Täidis:
200 g tumedat šokolaadi
400 g toorjuustu
2 dl suhkrut
1 spl vaniljekastme pulbrit
3 muna
3 munakollast
1,5 dl hapukoort
1 tl kakaod
Kaste:
100 g tumedat šokolaadi
1,5 dl vahukoort
1 tl suhkrusiirupit

Põhja valmistamine: kõik kraam kokku (meenutan hea sõnaga Bosh MUMi) ning koogivormi ühtlaselt vajutatuna. Koogivorm tuleb esmalt katta väljast toidukilega, seejärel alufooliumiga, et hiljem vesivannil vett sisse ei lekiks. Õppisin omast veast, et lihtsam see pakkimine teha ära enne kui põhja vormi sisse panna. Muidu oht põhi põrandale kallata.
Täidise valmistamine: toorjuust, suhkur, vaniljekaste pulber MUMis segi, seejärel juurde munad, munakollased, hapukoor ning lõpuks sulatet šokolaad, mille sisse segatud ka kakao. Täidis kalla koogipõhjale ning pane keeva veega täidet vesivanniga ahju (175 kraadi). Küpseta kuni servad peaaegu jäigad ning keskosas veel õrna loksumist märgata. Siis kook ahjust välja ja öö üle külmkappi.
Kaste valmistamine: šokolaad, vahukoor ja siirup ettevaatlikult sulaks ning lase pisut jahtuda. Kalla kaste külmast võetud ning mõnda aega toatemperatuuril olnud koogile, mille oled eelnevalt asetanud serveerimisalusele.

Kauneid jõule ja armastage oma lähemaid!

No comments: